Een duurzaam dieet deel 3. Minder en duurzamere verpakkingen

In deel 1 en deel 2 van een duurzaam dieet bespraken we hoe het vervangen van dierlijke producten door plantaardige producten en onbewerkt, lokaal en uit het seizoen eten je voedselafdruk flink kunnen verlagen. De CO2-impact van de verpakkingen van voedsel is vele malen lager dan dat van de productie en het vervoer. We kampen echter wel met een gigantische hoeveelheid afval die verwerkt moet worden. We verbruiken daarnaast veel natuurlijke bronnen die we maar deels hergebruiken. En ook hergebruik kost veel energie. Het is daarom ook belangrijk om je bewust te zijn van de klimaatimpact van verpakkingsmaterialen. 

Plastic, glas of blik?

Plastic en folie hebben doorgaans een minder grote CO2-impact dan aluminium, glas en metaal. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid die je nodig hebt om een product te verpakken. Blikken verpakkingen (van ijzer en met name aluminium) zijn heel schadelijk om te maken. Gelukkig zijn deze materialen goed te recyclen. In het geval van aluminium heeft dit 20x minder impact dan het produceren van nieuw aluminium! Gooi aluminium bakjes en schaaltjes, maar ook metalen blikken dus in de BPD-zak. Let er wel op dat spuitbussen bij het restafval horen en chemisch afval apart aangeleverd moet worden. 

Lees hier wat er wél en niet in de BPD-zak mag. 

Glazen drankflessen zijn vaak slechter voor het milieu dan PET-flessen. Ondanks het ‘natuurlijke imago’ van glas kost het enorm veel energie om het te produceren. Glas kan vaak gerecycled worden en dat scheelt ongeveer 15% aan energie, maar desondanks hebben PET-flessen een lagere milieu-impact. Dit gaat op als de flessen 6x lichter zijn dan een glazen variant (wat vrijwel altijd het geval is). De negatieve impact van PET-flessen op de natuur is echter desastreus. Lever PET-flessen dus altijd in, zodat ze hergebruikt kunnen worden.

Nog beter: vermijd het kopen van (fris)dranken en hervul een eigen herbruikbare fles met (fruit)water

Het is natuurlijk nog beter als je het kopen van (frisdrank)flessen helemaal vermijdt en altijd je eigen hervulbare fles gebruikt

De milieu-impact van het weggooien van voedsel is groter dan dat van de verpakking die eromheen zit. Het kan dus duurzamer zijn om bijvoorbeeld komkommers in plastic te verpakken. Je ziet ook steeds meer verpakkingen van bioplastic. Dit wordt gemaakt van bijvoorbeeld aardappelschillen. Het voordeel van bioplastic is dat het gemaakt wordt van hernieuwbare bronnen maar dat wil niet zeggen dat het ook composteerbaar is. Kijk op de verpakking hoe je het weg moet gooien en gooi het bij twijfel in de BPD-zak. 

De klimaatimpact van de productie van verpakkingsmateriaal. Van grote impact naar kleinere impact:

  • Aluminium blikjes
  • Metalen blikjes & glas
  • Papier, karton & plastic

Onze tips om afval te voorkomen:

  • Doe boodschappen met een boodschappenlijstje om te voorkomen dat je meer koopt dan je op krijgt
  • Neem je eigen boodschappentas en zakjes voor bijvoorbeeld groente en fruit mee
  • Vermijd producten die overdadig zijn verpakt zoals uitdeelverpakkingen
  • Koop zo veel mogelijk vers en onbewerkt
  • Zeg nee tegen rietjes, deksels op bekers, servetten, sausjes, suikerzakjes en andere zaken die je vaak standaard bij een bestelling krijgt maar niet gebruikt
  • Bestel je boodschappen bij verpakkingsvrije winkel Pieter Pot
  • Leer meer over de zero waste lifestyle. Maak bijvoorbeeld je eigen schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Hiermee vermijd je ook allerlei ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid

Heb je nog stukjes stof in huis liggen of oude stoffen tasjes? Gebruik deze dan voor het verpakken van bijvoorbeeld fruit, groente, droogwaren of brood

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Een duurzaam dieet deel 3. Minder en duurzamere verpakkingen