Als je van het gas af gaat gebruik je dus geen aardgas meer voor de verwarming, warm water of om te koken. In plaats daarvan gebruik je duurzamere alternatieven zoals een warmtepomp en een inductiekookplaat. Door aardgasvrij te worden ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. En als de elektriciteit die je (extra) gebruikt op een duurzame manier wordt opgewekt is het ook een duurzame keuze. De overheid wil dat Nederland in 2050 volledig aardgasvrij is. Door nu al stappen te zetten ben je hierop voorbereid. Vooral voor nieuwere woningen / woningen met een goed energielabel is het interessant om hier niet te lang mee te wachten.
Zorg eerst dat je huis goed geïsoleerd is. Goede isolatie houdt de warmte binnen en maakt je huis energiezuiniger. Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, en vloerisolatie.
Is je woning goed geïsoleerd? Overweeg dan je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Vooral als de ketel verouderd is. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om je huis te verwarmen en werkt veel efficiënter dan een traditionele cv-ketel. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals lucht-water of grond-water warmtepompen. Lees meer over warmtepompen.
Heb je een gasfornuis? Vervang die dan door een inductiekookplaat. Inductie koken is veiliger, sneller en zuiniger dan koken op gas.
Overweeg om zonnepanelen te plaatsen. Deze voorzien je (nieuwe) warmtepomp en inductiekookplaat van duurzame energie.
Soms kan elektrische (bij)verwarming een goede aanvulling zijn op een warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan een infraroodpaneel in de badkamer of werkruimte.
Als je zeker weet dat je nooit meer gas zult gaan gebruiken kun je de gasaansluiting laten verwijderen. Dit scheelt je in netbeheerderskosten en is veiliger.
- Laat je adviseren. Bezoek bijvoorbeeld het loket en/of maak een afspraak met een lokale vakspecialist.
- Maak (samen met een adviseur) een stappenplan. Je hoeft niet in één keer alle maatregelen te nemen. Een inductiekookplaat aanschaffen is in veel gevallen sowieso een duurzame investering. Hier hoef je dus niet mee te wachten.
- Vraag subsidie aan voor isolatie, een warmtepomp en een eventuele zonneboiler.
Verschillende Lingewaarders gingen je voor! Gerard uit Bemmel is stap voor stap bezig van het gas af te gaan. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen en het verwarmen met airco's. Familie van Meegen uit Bemmel kookt enkel nog op gas. Verder gebruiken ze geen gas meer en zijn ze zelfs energiepositief!
Aardgasvrij wonen is een belangrijke stap in de ‘energietransitie’. Door van het gas af te gaan maak je je woning toekomstbestendig en draag je bij aan een beter milieu.