Je woning duurzaam verwarmen met een (hybride) warmtepomp

Op dit moment worden de meeste woningen via een cv-ketel verwarmd door middel van aardgas. Overstappen op een duurzame manier van verwarmen heeft veel voordelen: klimaatverandering gaat minder snel, we zijn minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals aardgas en de energierekening blijft betaalbaar. Een warmtepomp kan een duurzaam alternatief voor de cv-ketel zijn. En naast verwarmen kunnen sommige varianten ook koelen!

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp vervangt je gasketel of werkt samen met je ketel (hybride warmtepomp). De warmtepomp haalt zijn warmte niet uit aardgas maar uit een natuurlijke bron zoals de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom kan een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte voor de woning maken!

Hoe werkt een standaard warmtepomp?

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht binnenin de koelkast en deze warmte afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buiten je huis en geeft die binnen in huis af. De warmte komt uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Daarvoor hoeft de buitenlucht, de bodem of het water niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte onttrekken als het buiten koud is. En dat werkt ook andersom: een warmtepomp warmte vanuit de woning onttrekken zodat het op hete dagen juist koeler wordt.

De warmtepomp heeft een hoger rendement dan een cv-ketel. Het nadeel van een warmtepomp is alleen de hoge aanschafprijs. Ook is niet elke woning geschikt voor een warmtepomp, omdat deze een goede isolatie van de woning vraagt. Huizen gebouwd tussen 1992 en 2000 zijn redelijk geïsoleerd, vanaf 2000 steeds beter geïsoleerd en vanaf 2009 zijn huizen goed tot zeer goed geïsoleerd. In huizen gebouwd na 2009 kun je vaak zonder veel aanpassingen overstappen op een warmtepomp. Dat komt omdat deze huizen meestal een zogenoemde lage temperatuur verwarming (LTV) hebben. LTV komt voor in de vormen van vloerverwarming, wandverwarming of gewoon via radiatoren. Je huis is bij LTV gelijkmatiger warm en de lucht is gezonder.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp maakt in de winter nog gebruik van een cv-ketel en voor het verwarmen van tapwater (als er geen buffervat is). Er wordt dus nog voor een deel gebruik gemaakt van aardgas. Toch is een hybride warmtepomp een zuinig apparaat. Als jouw woning geschikt is om te verwarmen met een hybride warmtepomp, dan kan de warmtepomp een rendement halen dat veel hoger ligt dan dat van de cv-ketel. Dit leidt tot lagere stookkosten, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Subsidie

Er is een landelijke subsidieregeling voor (hybride) warmtepompen: de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dien je ook minimaal één isolatiemaatregel te nemen. Kijk voor meer informatie op rvo.nl.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Er zijn twee soorten hybride warmtepompen: de lucht/water warmtepomp en de water/water warmtepomp. Een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee water. Dit warme water kan worden gebruikt voor radiatoren of vloerverwarming. Ook kan tapwater voor de keuken of badkamer worden opgewarmd. De lucht/water warmtepomp is een populaire variant voor verwarming, omdat met lage investeringen duurzamer verwarmd kan worden.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben zo’n mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten. Door roosters komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de afgezogen lucht en gebruikt die warmte voor de centrale verwarming. Een ventilatiewarmtepomp werkt meestal samen met je cv-ketel.

Advies

Is je cv-ketel toe aan vervanging of wil je je woning duurzamer gaan verwarmen? Dan kan een hybride of standaard warmtepomp een optie zijn. Hierbij is het van belang om goed te (laten) kijken naar de woning: hoe goed is de woning geïsoleerd en wat is de warmtevraag? Een warmtepomp is een flinke investering en moet goed afgestemd zijn op de verwarming. als je (voldoende) zonnepanelen hebt en de woning goed geisoleerd is, kan een warmtepomp een goede keuze zijn. Neem contact op met een installatiebedrijf voor meer informatie. Ben je je nog aan het orienteren op verduurzamingsmaatregelen? Kom dan vooral langs bij het loket. Veel van onze experts hebben veel kennis van onder andere warmtepompen. Bijvoorbeeld Gerard Visser en Peter Langen.

Download de infographic

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Je woning duurzaam verwarmen met een (hybride) warmtepomp