7 energiebespaartips (deel 3)

 
 

Het gebruik van een elektrische auto scheelt 50% aan uitstoot in vergelijking tot auto's op benzine of diesel. Als de elektriciteit door zonnepanelen is opgewekt, scheelt dit zelfs 95% aan uitstoot. Veel duurzamer dus. De hoge aanschafprijs houdt echter veel mensen tegen om een elektrische auto te kopen. Gelukkig wordt het steeds aantrekkelijker om de stap te maken. Lees hier meer over de subsidieregeling.

 

Ledlampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen. Ledlampen zijn duurder in aanschaf, maar gaan véél langer mee. Door het lage verbruik van de lampen, zijn ze goedkoper in gebruik. Door gloeilampen en halogeenlampen die je vaak gebruikt te vervangen door led, bespaar je veel op je energierekening.

 

Als er een ijslaagje in de vriezer zit, gaat deze meer stroom verbruiken. Ontdooi daarom regelmatig de vriezer. Door de deur van de vriezer zo min mogelijk open te laten staan, voorkomt je snelle ijsvorming. 

 

Veel apparaten zoals de televisie en toebehoren verbruiken veel stroom terwijl we ze niet gebruiken. Voorkom dit sluipverbruik door de stekkers van meerdere apparaten in een stekkerdoos te doen. Zo kun je in één keer al deze apparaten tegelijk uitzetten. 

 

Door korter te douchen bespaar je veel energie. Al het douchewater moet opgewarmd en gezuiverd worden. Het is niet nodig om dagelijks te douchen. Douchen is gemiddeld wel beter dan het nemen van een bad. 

 

Let bij de aankoop van apparaten op het energielabel. Vooral bij grootverbruikers zoals wasmachines en drogers. Een duurdere wasmachine met een beter energielabel bespaart op den duur geld door het lagere energieverbruik. 

 

Door de vaatwasser slimmer te gebruiken, verbruikt deze tot 25% minder stroom. Zet de vaatwasser alleen aan als deze ook echt vol is. Was niet op een hogere temperatuur dan nodig en gebruik het eco-programma als die erop zit. Voorspoelen van vaat is niet nodig.

 

Bekijk ook '7 energiebespaartips' deel 1 en deel 2

Naar het overzicht