•• ••

contact

7 energiebespaartips (deel 2)

6 zonnepanelen voorkomen ongeveer 630kg CO2-uitstoot per jaar. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot bij 4.000 km rijden met een benzine-auto. Daarnaast leveren zonnepanelen geld op. Ze hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6% spaarrente. Als u geen zonnepanelen op u eigen dak wilt of kunt leggen, dan kunt u zonnestroom krijgen via collectieve projecten.

 

Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een lagere energierekening en meer comfort. Bij een verwarmde zolder is de besparing gemiddeld zo’n € 750,- per jaar. Hiermee is dakisolatie vergelijkbaar met een rente van 8% op een spaarrekening! Er is op dit moment ook subsidie beschikbaar als u minimaal twee isolerende maatregelen neemt. Heeft u al dakisolatie? In sommige gevallen is naisoleren verstandig.

 

Het wegdoen van een tweede koelkast bespaart 90kg CO2-uitstoot per jaar. Het bespaart daarnaast veel ruimte. Veel mensen gebruiken een oude koelkast voor het koelen van producten die niet vaak gebruikt worden. Dit kan slimmer. Koop minder spullen en doe de tweede koelkast weg, of zet deze alleen aan als u deze ook écht nodig hebt.

 

Een waterbesparende douchekop bespaart zo’n 80kg CO2-uitstoot per jaar. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van een busreis van Amsterdam naar Marseille voor één persoon. Het vervangen van de douchekop is een snelle en gemakkelijke manier om uw CO2-voetafdruk te verkleinen.  

 

Bij goed geïsoleerde woningen is vloerverwarming vaak energiezuiniger dan verwarming via radiatoren. Bij vloerverwarming wordt de ruimte namelijk gelijkmatiger en op een lagere temperatuur verwarmd. Dit is daarnaast lekker comfortabel. Vloerverwarming is echter niet goedkoop om aan te laten leggen. 

 

Koken op gas is qua milieuimpact nog altijd het beste. Gelukkig wordt stroom wel steeds duurzamer. Van de elektrische kookplaten is de inductiekookplaat verreweg het beste voor het milieu. Een bijkomend voordeel is dat een inductiekookplaat veel gemakkelijker schoon te maken is dan een gasfornuis.

 

Een warmteterugwininstallatie (WTW) is een ventilatiesysteem dat de inkomende lucht opwarmt met de warmte van de afgevoerde lucht. Zo hoeft de verse maar koude buitenlucht die de woning in wordt geblazen niet veel verwarmd te worden. Dit scheelt aan energieverbruik.

 

Ons eerdere artikel met energiebespaartip nummer 1 tot en met 7 leest u hier.

Naar het overzicht